Boka linsundersökning Uppsala

 


Välkommen att boka en linsundersökning hos oss på Rediviva Optik mitt i Uppsala. Vi erbjuder två olika undersökningar för linser. Linskontroll är för dig som redan idag använder kontaktlinser och nytillpassning för linser är för dig som är nybörjare och ska prova kontaktlinser för första gången.

  Boka tid för linsundersökning:

  Vilken typ av undersökning önskar du?

  Vilken veckodag passar bäst?

  MåndagTisdagOnsdagTorsdagFredag

  Vilken tid på dagen passar bäst?

  10.00-13.0014.00-16.0017.00-18.00

  Linsundersökning hos Rediviva

  Linsundersökning ska göras regelbundet av alla som använder kontaktlinser. Även om du haft linser i många år. En gång om året är den vanligaste rekommendationen men det kan vara individuellt.

  Linskontrollen är till för att se att dina ögon mår bra och inte påverkas av linserna.

  Vi använder vårt biomikroskop och tittar efter skador och infektioner. Vi tittar på blodkärlen och tårfilmen, vi tittar på och under ögonlocken. Vi kontrollerar att linserna rör sig som de ska på ögat, och så kollar vi förstås av att styrkan stämmer och att du ser bra. Vi informerar om det kommit nya linssorter som kanske passar dig ännu bättre. Vill du får du prova. En kontaklinsundersökning tar cirka 30 minuter och du ska ha dina linser på dig vid besöket.

  Nytillpassning av kontaktlinser

  Nytillpassning kallar vi det när du ska prova kontaktlinser första gången. Det är det du ska boka om du inte haft linser tidigare. Det är egentligen flera undersökningar och du får komma vid flera tillfällen.

  Först kollar vi med dig varför och hur du vill använda linser- heltid eller fritidsbruk kanske? Vi informerar om olika linstyper och berättar lite om hantering och viktiga saker som är bra att veta om linser.

  Synundersökning för linser

  Sedan gör vi en "vanlig" synundersökning för att få reda på ditt synfel och därmed kunna rekommendera linstyp som passar. Vi kompletterar med att mäta formen på dina ögon (egentligen hornhinnans form) med en keratometer. Med biomikroskopet tittar vi på hur ögonen ser ut att må - vi bedömer dina tårar, ser hur hornhinnan och övriga yttre delar i ögat ser ut. Har du haft några ögonskador, är du känslig i ögonen, har du torra ögon etc.

  Därefter tar vi fram provlinser som vi sätter i ögonen. När vi sett att de sitter bra och du ser med dem får du "provgå" linserna några timmar. Det är för att se hur dina ögon reagerar, och du hinner få en känsla av hur det är att ha linser. När du kommer tillbaka kollar vi synen, ibland kan styrkan behöva finjusteras. Vi tittar med mikroskopet igen och ser hur linserna rör sig och att du inte blivit irriterad och fått skavkänslor. Sedan plockar vi ur linserna och är klara för dagen. Nu behöver ögonen vila. Du får en ny tid en annan dag för att själv lära dig sätta i och ta ur linserna. (För endel kan det vara svårt att ta på ögat och få i och ur linserna, ibland får man komma förbi flera gånger). Du får information om hantering och har möjlighet att fråga om du har funderingar. När du klarar att ta i och ur dem själv får du med linserna hem.

  Vi bokar ett återbesök om 1-2 veckor då du ska komma med linserna på dig. Då kollar vi att allt går bra, tittar på ögonen igen så att allt ser fint ut.

  Nu är det fritt fram för nya linslivet!