Glasögon eller glasögon?


Ja det är frågan. Och vi vet svaret. Glasögon handlar dels om rätt båge för just dig men förstås också om rätt glas vid rätt tillfälle.

Du använder inte samma skor när du dansar balett som när du är ute och springer. På samma sätt är det med glasögon, det är inte alltid samma par passar. Och ibland är kanske linser ännu bättre.

  • Beroende på din ålder, livsstil, jobb och intressen ser behoven olika ut.
  • Räcker det med enkelslipade glas eller behöver du kanske mer avancerade, progressiva glas?
  • Behöver du kanske speciella arbetsglasögon för dator, labarbete eller speciella synavstånd?
  • Sportar du? Olika sporter har olika synkrav.
  • Kör du mycket bil kanske du har behov av speciella filterglas som underlättar i trafiken.

Som du märker kräver olika sysslor olika typer av glas när ögonen inte själva klarar att ställa om sig. Det är inte alltid ett par glasögon eller linser räcker. Precis som med skor.

När det gäller glasögon i Uppsala är du varmt välkommen till butiken på Drottninggatan 4. Här hittar du glasögon från utvalda tillverkare.

Här finns märken som: Anne & Valentin, Bloomdale, Calvin Klein, Götti, Inface, Isabelle Marant, KunoQvist, Lindberg, Longchamp,  Nifties, Rag & Bone, Ray-Ban, Sabine Be, Silhouette, Skaga, Theo Eyewear, Triple X, Vasuma, Woow och Örgreen.

Vi har bågar för de flesta smaker och behov och att matcha rätt båge till rätt ansikte är vi bra på! Välkommen in och prova!

Kom in till oss på Drottninggatan 4 så berättar vi mer. Välkommen!

Lite att tänka på när det gäller glas.

Vill du ha extra tunna glas? Lätta? Färgade och antireflexbehandlade, polariserande, fotokromatiska.

Oavsett vilken glastyp du behöver har vi olika alternativ.

Rodenstock

Vi samarbetar med Uppsalabaserade Rodenstock som enligt oss har marknadens bästa glas.

DNEYE teknik

De glas vi brinner mest för är deras mest avancerade individuellt anpassade progressiva glas med DNEYE teknik. Förutom DNEYE scanning har vi vår Impressionist till hjälp när vi anpassar glasen i bågen till just ditt ansikte. Det är ett komplext foto/datasystem som gör att vi kan skräddarsy dina glasögon än mer.

Nedan kan du se på filmerna om tekniken som gör att Anna och Anders ser så mycket bättre med sina progressiva glasögon!


Anders ser mycket bättre i alla olika situationer.

Anna har de nya glasögonen på sig hela tiden.

VANLIGA FRÅGOR:

Varför är glasögon så dyra?

Det finns designade handgjorda bågar och sådana som är massproducerade. Glasen har olika optiska kvaliteter. Tunnare och lättare glas kostar mer. Glasen kan också vara reptåliga, skydda mot blått ljus och UV-ljus.

Varför varierar priset på glasögon så mycket?

Det är stor skillnad på glas och glas. Tunnare, finare glas är dyrare. Likaså glasögon som är individuellt anpassade. Det finns även färdiga brillor, t. ex. läsglasögon från Clas Ohlsson, som är massproducerade och inte anpassade efter dina ögon.

När behöver man ha terminalglasögon?

Arbetsglasögon behöver du när du inte kan använda dina vanliga glasögon för att se bekvämt vid datorn. Behovet kommer ofta i 40-årsåldern, då ögat får svårarare att ställa om till olika avstånd.

Behöver man ha terminalglasögon om man har progressiva glasögon?

Ja. I de flesta fall. Du får ett mer bekvämt seende och slipper böja nacken bakåt.

Finns det speciella glasögon för bilkörning?

Ja, det har utvecklats ett mycket bra Roadglas från Rodenstock, där du får ett förbättrat kontrastseende och bättre skärpa i alla blickriktningar vid bilkörning. Du får vida synfält, och kan lätt se såväl instrumentbräda som trafik omkring dig.

Skämmer jag bort ögonen med glasögon?

Nej. Du får ett komfortabelt seende.

Vad är det för skillnad på färdiga läsglasögon och utprovade läsglasögon?

Färdiga glasögon från macken är formpressade plastbitar som faktiskt kan fungera, men om du har högre krav på ditt seende väljer du utprovade glas som är avsedda just för dig.

Var tillverkas era glasögon?

Glasen kommer i de flesta fall från Rodenstock i Tyskland och formslipas i Uppsala. Bågarna har vi valt ut själva på olika mässor eller andra tillfällen när vi träffar våra leverantörer. Vi har gjort ett urval som vi är jättenöjda med. Vi känner för alla våra bågar och vet vad vi har. Så när kunden kommer in, kan vi oftast ta fram en båge som passar. Många bågar tillverkas fortfarande i Italien, titanbågar ofta i Japan. Däremot är designen oftast fransk, dansk eller svensk.

Hur ska jag kunna välja rätt sort glas? Man ser ju ingen skillnad på dem.



Här kan du lita på oss, vi har gjort det här i många år. Vi gör en grundlig synundersökning, och remitterar till ögonläkare när det behövs. Vid synundersökningen scannar vi dina ögon i vår DNEye-scanner. Utifrån detta och i samråd med dig ger vi förslag och beställer det glas som kommer att passa bäst till dig och dina behov.

När behöver man progressiva glas?

Ofta uppstår behovet i 40-45-årsåldern när du inte läser bekvämt på nära håll och inte vill hålla på och ta av och på glasögonen. Ögat har svårt att ställa om sig på olika håll. En del börjar då med läsglasögon. Andra går direkt på progressiva glas.

Vad är DNEye?

Det är en ny, modern maskin som 3D-scannar av ögat, som en komplettering till synundersökningen. Den är tillverkad av det tyska företaget Rodenstock. Maskinen läser av ögat på 1 400 punkter. Till DNEye-scanningen gör vi också en mätning i vårt system Impressionisten. Det hjälper oss att placera glaset, som vi tar fram utifrån DNEye-scanningen, på rätt plats i bågen i förhållande till ditt ansikte och dina ögon.

Vad är skillnaden mellan glasögon med DNEye-scanning och traditionella glasögon?

DNEye-optimerade glas tar hänsyn till flera synfel än du kan få fram i en traditionell synundersökning. De blir därför skräddarsydda in i minsta detalj.

Vem ska ha DNEye-scannade glas?

I princip har alla glädje av DNEye-scannade glas, men främst bärare med progressiva glas och personer med höga styrkor. Anders och Anna är två av de Uppsalabor som trivs mycket bra med sina progressiva glasögon efter en synundersökning med DNEye.