Vanliga frågor vi får:

Varför är glasögon så dyra?

Det finns billiga och det finns dyra glasögon. Det som gör glasögon dyrare är att våra glasögon är oftast individuellt utprovade och verkligen anpassade till just dig. Vi mäter ut att optiska centra sitter där du har dina ögon. De är gjorda i fina optiska material. Det finns designade bågar och sådana som är massproducerade i Kina. Glasen har olika optiska kvaliteter. Tunnare och lättare glas kostar mer, glasen kan också vara reptåliga, skydda mot blått ljus och UV-ljus.

Varför varierar priset på glasögon så mycket?

Det är stor skillnad på glas och glas. Tunnare, finare glas är dyrare. Likaså glasögon som är individuellt anpassade. Det finns även färdiga brillor, t. ex. läsglasögon från Clas Ohlsson, som är massproducerade och inte anpassade efter dina ögon.

När behöver man ha terminalglasögon?

Arbetsglasögon behöver du när du inte kan använda dina vanliga glasögon för att se bekvämt vid datorn. Behovet kommer ofta i 40-årsåldern, då ögat får svårare att ställa om till olika avstånd.

Behöver man ha terminalglasögon om man har progressiva glasögon?

Ja. I de flesta fall. Du får ett mer bekvämt seende och slipper böja nacken bakåt.

Var tillverkas era glasögon?

Glasen kommer i de flesta fall från Rodenstock i Tyskland och formslipas i Uppsala. Bågarna har vi valt ut själva på olika mässor eller andra tillfällen när vi träffar våra leverantörer. Vi har gjort ett urval som vi är jättenöjda med. Vi känner för alla våra bågar och vet vad vi har. Så när kunden kommer in, kan vi oftast ta fram en båge som passar. Många bågar tillverkas fortfarande i Italien, titanbågar ofta i Japan. Däremot är designen oftast fransk, dansk eller svensk.

Hur ska jag kunna välja rätt sort glas? Man ser ju ingen skillnad på dem.Här kan du lita på oss, vi har gjort det här i många år. Vi gör en grundlig synundersökning, och remitterar till ögonläkare när det behövs. Vid synundersökningen scannar vi dina ögon i vår DNEye-scanner. Utifrån detta och i samråd med dig ger vi förslag och beställer det glas som kommer att passa bäst till dig och dina behov.

När behöver man progressiva glas?

Ofta uppstår behovet i 40-45-årsåldern när du inte läser bekvämt på nära håll och inte vill hålla på och ta av och på glasögonen. Ögat har svårt att ställa om sig på olika håll. En del börjar då med läsglasögon. Andra går direkt på progressiva glas.

Varför ska man ha solglasögon?

Solglsögon skyddar dina ögon mot skadligt UV-ljus. Det ger skön komfort för ögonen med mörka glas. Och så ser det coolt ut.

Finns det solglasögon med styrka?

Ja, det finns för de flesta styrkor.

Vad ska man tänka på när det gäller val av solglasögon?

Komfort, att bågen sitter bra. Tänk också på vad du ska använda dem till. Det finns olika filterfärger som kan förbättra din prestanda på golfbanan, skidbacken och sjön.

När behöver jag göra en synundersökning?

Minst var tredje år. Det viktigaste av allt är att du gör det när du har problem med ögonen, vänta inte!

Vad kollar ni upp under en synundersökning?

Vi kontrollerar att ögonen mår bra. Hur du ser utan glasögon så att vi får reda på din synskärpa. Vi screenar också för ögonsjukdomar och remitterar till ögonläkare vid behov.

Vad kostar syntest för körkort?

Det kostar 100 kr. Boka Syntest för körkort

Mäter ni ögontrycket?

Efter 50-års ålder gör vi alltid det. Annars vid behov eller önskemål.

Vad är DNEye?

Det är en ny, modern maskin som 3D-scannar av ögat, som en komplettering till synundersökningen. Den är tillverkad av det tyska företaget Rodenstock. Maskinen läser av ögat på över 7 000 punkter. Till DNEye-scanningen gör vi också en mätning i vårt system Impressionisten. Det hjälper oss att placera glaset, som vi tar fram utifrån DNEye-scanningen, på rätt plats i bågen i förhållande till ditt ansikte och dina ögon.

Vad är skillnaden mellan glasögon med DNEye-scanning och traditionella glasögon?

DNEye-optimerade glas tar hänsyn till flera synfel än du kan få fram i en traditionell synundersökning. De blir därför skräddarsydda in i minsta detalj.

Vem ska ha DNEye-scannade glas?

I princip har alla glädje av DNEye-scannade glas, men främst bärare med progressiva glas och personer med höga styrkor. Anders och Anna är två av de Uppsalabor som trivs mycket bra med sina progressiva glasögon efter en synundersökning med DNEye.

Finns det risker är med linser?

Ja, men om du följer våra råd behöver du inte oroa dig.

Finns det olika typer av linser?Ja. För de flesta synfel. Endagslinser, korttidslinser och dygnetruntlinser.

Varför ska jag välja linser och inte glasögon?

Du ska inte välja antingen eller. Du ska välja både och. När du vill bli fri från dina glasögon använder du sina linser. När du inte mår bra i ögonen använder du glasögonen.

Är det dyrt med linser?

Linser kostar c:a 150–700:-/månad.

Kan man få linserna på posten?

Ja, vi har ett abonnemangssystem genom Linsboxen.

Ska jag ha linserna på mig på linskontrollen?

Ja, om du mår bra i ögonen. Annars rådgör du med oss för att se om du behöver gå till ögonläkare. Använd aldrig linser i ett irriterat öga. Boka Linsundersökning

Mina ögon känns grusiga. Vad gör jag?

Bokar tid för en tårfilmsanalys (TFA). I en TFA går vi igenom kvaliteten på dina ögontårar och hur slemhinnan i ögat ser ut. Det finns mycket att göra för torra, irriterade ögon.

Hur vet jag att mina ögon är friska?

Om du känner en osäkerhet, börja med att boka en synundersökning. Vi gör då en synundersökning, screenar för ögonsjukdomar och remitterar till ögonvården om det behövs.

Mina ögon tåras ofta. Vad gör jag?

Se ovan.

Måste jag boka tid för synundersökning?

Ja. Du kan boka här nedan.

BOKA SYNUNDERSÖKNING

Finns det speciella glasögon för bilkörning?

Ja, det har utvecklats ett mycket bra Roadglas från Rodenstock, där du får ett förbättrat kontrastseende och bättre skärpa i alla blickriktningar vid bilkörning. Du får vida synfält, och kan lätt se såväl instrumentbräda som trafik omkring dig.

Kan jag sova med linser?

Ja, om de är noggrant utprovade i samråd med oss, men var försiktig. Ögats hornhinna är väldigt känslig och måste hela tiden få syre främst från luften. Därför måste det vara linser som är syregenomsläppliga. Håll koll på att de känns bra i dina ögon och gör regelbundna undersökningar.

Kan man ha linser i stället för läsglasögon?

Ja, du kan ha en läslins för ena ögat och se bra på nära håll. Och en del klarar det jättebra. Du kan även prova multifokala linser.

Skämmer jag bort ögonen med glasögon?

Nej. Du får ett komfortabelt seende.

Vad är det för skillnad på färdiga läsglasögon och utprovade läsglasögon?

Färdiga glasögon från macken är formpressade platsbitar som faktiskt kan fungera, men om du har högre krav på ditt seende väljer du utprovade glas som är avsedda just för dig.

Om du inte hittar svaren ovan fråga någon av oss nedan: